top of page
  • Foto van schrijverIne Huysentruyt

Halte 5 | WAT JE AANDACHT GEEFT GROEIT |

Oranjehuis vzw te Heule


“De collega’s zijn creatief in deze tijden. Naast de onlinegesprekken, whatsappgroepen en de ‘maandagmail’ (wekelijkse communicatie vanuit de stuurploeg), organiseren ze wandelgesprekken en -overleg. Of gaan ze ‘op de koffie bij’ (online speeddaten onder collega’s waarbij ze uitwisselen wie met welke projecten bezig is en hoe ze deze ervaren). .. én ze houden vast aan de ‘cirkel’.”

Op de vijfde halte van de inspiratietoer heet Sabine Bourgeois, directeur van het Oranjehuis ons welkom.


Samenwerkingscirkel

Investeren in verbinding is niet nieuw voor het Oranjehuis. Het zit vervat in hun missie én visie tot samenwerking. Het is een pad dat het team al een tijd geleden insloeg en hen tot mooie resultaten leidt.


Sabine wil ons tonen hoe zij de kracht van verbinding in hun overlegmomenten inzetten. Daartoe nodigt ze ons uit deel te nemen aan de wekelijkse ‘samenwerkingscirkel’ van de steun- en stuurploeg. We zijn benieuwd.


Het overleg gaat buiten door. In de tuin van de kloostersite is een dieperliggende cirkel vormgegeven. De deelnemers nemen plaats in de cirkel.

Door het zich in de cirkel opstellen zien we (letterlijk) dat de deelnemers ‘naasten’ van elkaar worden. De hiërarchie van de groep is niet langer duidelijk en maakt ruimte voor ieders inbreng.


Vanuit deze opstelling opent één van de deelnemers het overleg met een verbindende vraag aan de groep. Een zeer diverse vraag. Van “Hoe sta je hier vandaag” tot “Wat doet de Amerikaanse verkiezingsstrijd met jou?”. Elk krijgt de kans zijn mening en/of gevoel mee te geven. Na deze opener wordt het eigenlijke overleg aangevat.


Iedereen is fysiek én mentaal aanwezig op het overleg. De deelnemers luisteren actief naar elkaars inbreng. De opstelling en de opener hebben als het ware de juiste toon gezet voor een alert en participatief vervolg.


“Ook in coronatijden houden we vast aan onze cirkel."

De cirkel versterkt de kwaliteit van het overleg. Het geeft aan iedereen de ruimte om mentaal te landen in het overleg, kort woord te geven aan de bovendrijvende emoties en elkaar telkens wat beter te leren kennen én begrijpen.


O.a. via deze methodiek blijft het Oranjehuis structureel bouwen aan een stevige samenwerking vanuit verbondenheid. “We gebruiken deze methodiek doorheen onze werking: in de verschillende teams, alsook in begeleiding met jongeren om bijvoorbeeld conflicten aan te pakken.”


De cirkel in de tuin is nog maar het begin om ruimte en methodiek samen te laten gaan.

“Het is ons doel dat de tuin en de volledige kloostersite, na aanleg, ontmoeting en creatie stimuleren en onze werking ondersteunt.”

Mooie plannen! Bij afronding komen we graag nog eens langs om het resultaat te zien.Dankjewel Sabine en team om ons te ontvangen en deel te laten nemen aan jullie ‘samenwerkingscirkel’. Het was een inspirerend bezoek. Jullie zijn een warm team!


Info

Meer weten? << ine@atelierconnecter.be >>

www.oranjehuis.beComments


Opleiding: Eerste hulp bi spanningen op de werkvloer
bottom of page