top of page
  • Foto van schrijverIne Huysentruyt

Halte 6 | OPERATIE BACKDRAFT |

O.a. Depannage Lybaert te Gent


Onderweg, zo ergens tussen halte 5 en de volgende, zien we iets wat ons verwondert.


Op de autostrade: een colonne, onder politiebegeleiding, van een 40-tal takelvoertuigen en diepteladers. Samen zo’n 5 km lang. Over een afstand van meer dan 100 km. Hun lading: oldtimer brandweervoertuigen.


Hier willen we meer over weten. We volgen hen richting bestemming, de nieuwe locatie van de voertuigen, Weelde Depot te Ravels.


We maken een onverwachte tussenstop - halte 6 op onze inspiratietoer der verbinding.


Samenhorigheid

Dat de brandweer een sterke community is heb ik zelf al mogen ervaren. De maatschappelijke zingeving van hun werk motiveert hen bij de meest diverse interventies en bindt hen met hun collega’s ook over de grenzen van hun eigen organisatie heen.


Naast o.a. medewerkers van Brandweer Ravels en Hulpverleningszone Taxandria, zien we op de bestemming vele teams van Vlaamse takeldiensten aan het werk. Ze maken - samen én op volledig vrijwillige basis - de omvangrijke verhuis van de collectie van vzw Brandweermuseum Aalst mogelijk. De organisatoren, Brandweervereniging Vlaanderen, Brandweermuseum Aalst, Netwerk Brandweer, F.R.C.S.P.B. en ReZonWal, vinden het een prachtig voorbeeld van een groot samenhorigheidsgevoel dat naast de brandweer dus ook onder de takeldiensten leeft.



Steun

We spreken er met het team van Depannage Lybaert te Gent. Een enthousiaste bende, die het fantastisch vindt om samen aan dit uitzonderlijk vervoer mee te kunnen werken. Ze kunnen hierbij op de steun van hun werkgever rekenen.


Later nemen we contact met hem op. Ludwig De Brabandere erkent dat hij op een groep medewerkers kan rekenen dat goed aan elkaar hangt.

“We kennen weinig verloop. Vaak stellen de medewerkers zelf een spontane sollicitant voor, maar we hebben niet altijd plaats om er iemand bij te nemen”.

“Twee weken geleden werkte een ander team mee aan de vorige verhuisdag. Op initiatief van de medewerkers gingen we in op de oproep van Brandweervereniging Vlaanderen die opgepikt werd door collega takeldiensten.”



“Aangezien onze medewerkers apart aan het werk zijn, kunnen we in de coronatijden, met respect voor de hygiënische en afstandsmaatregelen, blijven werken.” “Ook al zijn ze apart op pad, toch houden ze vlot contact via de whatsapp- en gesloten facebookgroep. Ik hou ook een korte lijn met hen.

"Het komt minstens 1x per week voor dat een opdracht uitloopt en dan zorg ik voor pizza, frietjes of ‘s ochtends koffiekoeken."

Nu gebeurt het wat minder, maar in de refter hebben we ook een biljart staan en dan spelen we eens samen een partij biljart.” “Hen ook de ruimte geven deel te nemen aan dergelijke initiatieven doet de groep duidelijk goed. Het versterkt de verbinding.” ”Het is dan ook niet de eerste keer dat we dit doen.”



Wat een inspirerende tussenstop! We danken dan ook alle samen-werkers van operatie backdraft. Het was hartverwarmend om deze connectie te zien. Speciale dank voor de medewerking van Depannage Lybaert.


Werknemersvrijwilligerswerk als teambuilding

Wist je trouwens dat meer en meer organisaties vrijwilligerswerk van hun medewerkers ondersteunen via het ter beschikking stellen van materiaal en/of tijd? Werknemersvrijwilligerswerk als een maatschappelijk verantwoorde teambuildingsactiviteit. Dachten jullie hier zelf al aan?


Meer info

Wil je meer weten? << ine@atelierconnecter.be >>



Opleiding: Eerste hulp bi spanningen op de werkvloer
bottom of page